Een gedenksteen boven de ingang van het “Witte Kerkje” in Terheijden vermeldt in strak gebeitelde letters dat het pittoresk gebouw hier al enkele eeuwen staat. De tekst noemt ‘den 3 hooimaand 1809’ als datum waarop de eerste steen van dit zogenaamde “Lodewijkkerkje” werd gelegd, waarna de plaatselijke geschiedenis vertelt dat vanaf toen gemeenteleden en hun dominee in Terheijden een passend onderdak voor hun kerkdiensten bezitten. In onze dagen staan de zware deuren van het gebouw inmiddels ook gastvrij open voor andere gebruiksmogelijkheden. Zo mochten op woensdag 10 mei het organiserend duo Anne Backx en Ad van der Heijden hier ons – leden van Sociëteit Contact – tonen hoe hartelijkheid in Terheijden anno 2023 vorm krijgt.
Het welkom rond 10 uur werd op deze ochtend onderstreept met koffie of thee inclusief ‘het lekkerste Brabantse worstenbroodje’ of een smakelijke Antoniuskoek. Na deze start heette voorzitter Ad Vos de vele aanwezigen op deze bijeenkomst van de maand hartelijk welkom waarna hij Ad van der Heijden de microfoon doorgaf. Belangrijk te vermelden dat die allereerst Anne Backx veel beterschap toewenste met haar gezondheid om vervolgens uitgebreid stil te staan bij de moeizame aanloop van deze activiteit. Corona had meerdere keren roet in het eten gegooid, maar nu, enkele jaren later kon dan toch aandacht worden gegeven aan het Traais Energie Collectief. In de twee uren die volgden op de woorden van Ad bleek dat Terheijden (gemeente Drimmelen) met mensen als Theo den Exter en Sander Lodewikus zeer energieke inwoners binnen haar gemeentegrenzen heeft. Iets te weten komen over Energiebrouwerij, Traais warmtenetwerk, zonnepark, aardwarmte of warmte-koude opslag: Terheijden bezit dankzij TEC in het algemeen en met Theo en Sander in het bijzonder een kennisbank die antwoord geeft op al die vragen. Het verhaal van deze ochtend maakte opnieuw duidelijk dat strategie en innovatie veel tijd en energie vraagt. Maar, de technische uiteenzetting van beide heren toonde ook dat een (dorps-)gemeenschap op eigen houtje energieneutraal, aardgasvrij én zelfvoorzienend kan zijn. En die wetenschap past dan weer mooi bij de wens om het opwarmen van onze aarde tegen te gaan en het streven van Nederland om in 2050 klimaatneutraal te zijn.
Aan het slot van de uiteenzetting over energievoorziening informeerde projectmanager Sander Lodewikus zijn aandachtig luisterend publiek ook nog over een andere liefde van hem namelijk het bierbrouwen. De geprojecteerde afbeeldingen van het lokaal gebrouwen drankje De Noordse Ridder vormden een prima uitnodiging om deel te nemen aan het tweede deel van deze dag: de bekende lunch. Voor deze keer had het organiserend duo gekozen voor het iets verderop aan de dorpsstraat gelegen lunchadres De Zevende Hemel. Naar de gerechten die hier vanuit de keuken van ‘Eterij De Reddende Engel’ de aanwezige leden bereikten, was uitgekeken: menigeen bleek toe te zijn aan het opdoen van nieuwe energie! Bij de gezellige lunch werd tevens enthousiast geklonken op de gezondheid van ons nieuw lid Ronald Kniep die bij deze gelegenheid alle aanwezigen graag een consumptie liet voorzetten.
Als sociëteit kunnen we ook deze keer terugzien op een geslaagde activiteit. Het organiserend DUO Annie en Ad wordt van harte bedankt voor het dagje Energie aan de Mark.
De volgende keer ontmoeten wij elkaar op woensdag 14 juni bij JBV Petangske in Bergen op Zoom. Ook die activiteit heeft weer alle ingrediënten voor een energiek treffen. In Terheijden heet dat: Yes we can, if we traai; in Bergen op Zoom kiezen we voor Merck toch hoe sterck. Alle gewenste informatie over deze ‘sportdag’ kunt u vinden op onze website.
Graag ook dit keer tijdig aanmelden s.v.p.
P.Ch. 11/5