Het verhaal van vlas en suiker
Nederland kent honderden musea die het ontdekken waard zijn. Het zijn vaak interessante plekken om kennis te maken met diverse herinneringen aan een ver verleden, maar waarin ook aandacht is voor uitingen van onze tijd. Zelfs zijn er plaatsen waarin de focus staat gericht op onze toekomst. Ook in onze eigen regio is er op dit gebied nog heel wat te ontdekken.
Piet en Ceciel Coppens kozen bij de invulling van onze maandelijkse sociëteitsactiviteit voor het Nationaal Vlasserij- Suikermuseum in Klundert. Rondom het oude vestingstadje in de westhoek van Brabant wordt al eeuwen vlas en suikerbieten verbouwd en laten dat nu de landbouwproducten zijn voor de productie van vlaslinnen, lijnolie en suiker. Genoeg reden om belangstellenden kennis te laten maken met het heden en verleden van de vlas- en suikerindustrie. Onze gidsen van deze dag slaagden beiden op overtuigende wijze in de uitvoering van hun taak.
Voordat de twee heren echter aan hun rondleiding en demonstratie begonnen, werden de leden van onze Sociëteit verwelkomd met een goed smakend kopje koffie en bijpassend gebak. Na een kort woordje van voorzitter Adriaan startten daarop de twee rondleidingen in de Vlasserij- en Suikerexpositie. De vaak persoonlijke verhalen van beide heren werden regelmatig onderbroken en aangevuld met jeugdervaringen vanuit de groep Contact-leden. Daarmee mocht de uitleg bij het verwerkingsproces van vlas rekenen op de aandacht van velen waardoor woorden als repelen, braken, hekelen en zwingspaan niet in een – onbegrijpelijk – jargon bleven steken. Datzelfde betrof ook de suikerexpositie: verschillenden onder ons zullen van nu bij het horen van Buisman, cichoreikoffie, bietenzaadje en suikerklontje nog eens terugdenken aan alle uitleg in dit streek- museum. Maar, zoals steeds hoort bij een bezoek van Sociëteit Contact ook een welkome lunch. Ook daarin was door de organisatie voorzien. Goedgevulde schalen met broodjes en dito plateaus met vleeswaren en kaas boden meer dan genoeg voor ’n prima maaltijd. Zelfs de kroketten ontbraken deze middag niet.
In aanvulling op het dankwoordje (inclusief flesje goed gekoelde witte wijn) van onze voorzitter voor alle vrijwilligers van het museum kon iedereen vaststellen dat met rondleiding, demonstraties en lunch Piet en Ceciel een mooie activiteit hebben bijgeschreven in de lange reeks maandelijkse bijeenkomsten van Contact. Complimenten aan het adres van deze twee verenigingsleden zijn dan ook zeker op hun plaats.
Bij het weggaan klonk diverse keren de wens voor een mooie afsluiting van 2022 en de prettige feestdagen die bij deze feestmaand horen. En natuurlijk start ook onze Sociëteit niet zonder deze goede verlangens over en weer. Wij ontmoeten elkaar graag aan het begin van 2023 in Bergen op Zoom. Het klinken met een ‘glas bubbels’ en het genieten van een mooi diner vindt dit keer plaats in Restaurant Het Wolthuis. Vergeet vooral niet om u daarvoor tijdig aan te melden!
Voor nu: sfeervolle kerstdagen, een gezellige jaarwisseling en een goede start van 2023!
Info: Vlas en Suikermuseum Klundert
PC/14-12