Een verhaal over kaas die blijft verrassen en over zoveel meer
Woensdagmorgen 10 april: de spreker op mijn autoradio informeert op dat moment de luisteraars over het bijzondere leven van de specht. De boomdeskundige die aan het woord is, merkt op dat hij al vele jaren het leven van alle Woody Woodpeckers in bossen en parken volgt. Mede daardoor weet hij veel over dit roffelende beestje te vertellen. Ik zal u verder alle details uit zijn verhaal besparen, maar neem van mij aan dat de boomoloog- net als het besproken vogeltje overigens – zijn koppie goed bij het onderwerp wist te houden.
Samengevat: de natuur kent vele wonderen. En met deze U-bocht belanden we bij Kaasboerderij de Zuidgeest in Bergen op Zoom.
Ronald Kniep en Cor van Nispen wisten met hun activiteit heel wat leden van Contact te verleiden voor een autoritje naar de bosrijke omgeving van Bergen op Zoom. Op het adres Zandven 68b bevindt zich het fors bemeten melkveebedrijf van eigenaresse Marjo Huijsmans. We mogen hier spreken van een begrip in en rond Bergen op Zoom waarvan het achterliggende verhaal zo’n 35 jaar geleden begon. Toen ontstond het plan om een goedlopend boerenbedrijf uit te bouwen tot een boerderij waar Marjo samen met echtgenoot Peter en enkele vaste krachten ruimte maken – in de breedste zin van het woord – voor hun geliefde kaas en de ‘leveranciers’ daarvan.
Ook deze aprilactiviteit startte met de vaste ingrediënten: koffie/thee en een appelflap. Hierna mocht onze gids met praatje en bijbehorend plaatje het verhaal vertellen van Kaasboerderij De Zuidgeest. Natuurlijk passeerden daarin heel wat termen uit het vakjargon van kaasmaken. Vraag als lakmoesproef enkele leden van onze club naar de betekenis van fermenteren, stremsel, melkwei, wrongel of thermiseren en zij geven hopelijk met hun correct antwoord van dit onderwerp kaas gegeten te hebben!
Hoogtepunt van de ochtend was echter niet de gang langs de vele koeien of het bezoekje aan de boerderijwinkel; het optreden van Cor van Nispen in zijn glansrol van Antje het kaasmeisje deed alle indrukken uit de voorbije uurtjes snel verbleken. Cor met schort en mutsje inclusief goed gevuld serveerblad kon rekenen op een open doekje. Het optreden – ook voor de betrokkene een onverwachte performance – zal vast en zeker een mooi plekje krijgen in de reeks ‘Sterke verhalen van Contact’ en misschien nog lang op donkere winteravonden bij leden thuis worden opgerakeld.
Na alle informatie mocht Ad Vos aandacht vragen voor een aantal meldingen vanuit Lief en Leed en mededelingen van het bestuur. De uitgebreide inhoud hiervan treft u aan in de afzonderlijke mail naar al onze leden.
Als afsluiting van een leerzame en gezellige ochtend deed nog menig lid van onze vereniging de winkel van het boerenbedrijf aan. En wanneer men voor deze ene keer alle kaas, yoghurt, karnemelk en andere zuivelproducten die de boerderijwinkel verliet als maatstaf aanhoudt, is de conclusie gerechtvaardigd dat de ochtend op De Zuidgeest van begin tot eind een succes was.
Dit mag ook worden gezegd van het lunchbuffet bij Saus-Aan’t Water. Eigenaar Van der Avert heeft zijn horecazaak op de kaart gezet als trendy locatie op de Bergse Plaat en na enkele uurtjes smullen van de heerlijke gerechten en smakelijke drankjes kunnen wij hem dat volmondig nazeggen. Bij het afscheid die middag concludeerden Ronald en Cor misschien voorzichtig dat zij samen met de keuken van Saus hun activiteit prima hadden georganiseerd. Daar hebben wij weinig aan toe te voegen: ook deze maand had Contact opnieuw een gezellige en geslaagde bijeenkomst! Alle dank daarvoor aan de organisatoren.
We kijken nu uit naar de invulling van 8 mei.
Over het programma van die dag een bezoek aan Nederlands Drukkerij Museum en lunch in De Turfvaart (beide in Etten-Leur) kunt u binnenkort alles lezen op onze website. Dan ontvangen we ook weer graag vele aanmeldingen.
P.Ch. 10/04/24