Gova

Een activiteit van blad tot drop en nog meer………….
Met een goed smakend kopje koffie en vers gebakken appeltaart zetten Walther Stroop en Guus van Dinther woensdag 13 april vanaf het eerste moment de juiste toon voor alweer een geslaagde activiteit van onze club.
Rond 10 uur begon Charl Goossens met zijn verhaal voor 28 dames en heren van onze sociëteit. Hier op de grens van Nederland en België  leidt hij samen met broer Jack een bedrijf waarin duurzaamheid hoog in het vaandel staat. GOVA: laurierkwekerij in Nispen is met ruim 25 hectare de grootste laurierspecialist van Europa en heeft ook een bezoeker heel wat te bieden. Zeker wanneer, zoals op deze woensdag, een rondleiding wordt verzorgd door één van de directeuren. Een wandeling over het terrein van Gova samen met Charles Goossens betekent enkele uurtjes lopen met en luisteren naar een bevlogen gids die graag vertelt over de laurus nobilis. En of het nu gaat over fermenteren, olifantengras, laurierzeep uit Allepo of eterische oliën, Charl weet er alles van. Daardoor groeide – ook bij de  leden van onze sociëteit –  met elke stap langs kassen en buitenterrein de bewondering en respect voor eigenaars en werknemers van Gova.                                                                                                                             
Bij het bedrijf in Nispen worden niet alleen fraaie laurierboompjes gekweekt, maar verwerkt men ook snoeiafval tot dropjes, thee en vele andere producten. En dat alles in een omgeving  waar geen onderscheid wordt gemaakt tussen mensen met afstand tot de arbeidsmarkt en reguliere medewerkers. Daarmee mag Gova zich bij alle informatie dus ook tonen als plaats waar mensen werken die een steuntje in de rug goed kunnen gebruiken.                                       
Als we proberen onze indrukken van deze activiteit van Walther en Guus samen te vatten, denken we aan Charl die trots een papieren zak met drop in de hoogte houdt. Ook dan is er sprake van een innovatief product waarbij de veelzijdige laurierstruik een onmisbare rol speelt. Normaal wordt er aan laurierdrop laurieraroma toegevoegd, Klepper & Klepper besloten om etherische laurierolie te gebruiken. Die vonden ze uiteindelijk in het zuidwestelijke puntje van Noord-Brabant, bij Gova  dus, waar ze zoals we nu weten op biologische wijze laurierboompjes kweken. De getoonde verpakking vermeldt met grote letters ‘De beste drop ooit’. Daarmee onderstrepend dat er heel wat gebeurt daar in die laurierboomkwekerij in Nispen!                                                                                                            
Nadat Charl elke bezoeker nog een klein exemplaar van de laurus nobilis overhandigt, vertrekt ieder richting Essen. De organisatie van deze dag heeft dit keer als lunchadres gekozen voor de Kiekenhoeve. Voor velen van onze sociëteit een bekend adres, voor sommigen een eerste (en ongetwijfeld niet een laatste) kennismaking.                                               
Kiekenhoeve: ooit begonnen als boerderij met door de jaren heen verschillende eigenaars, nu al weer vele jaren een horecagelegenheid. Vanaf 1971 evolueerde het van volkscafé naar brasserie-restaurant.                                                                            
Vanaf het moment waarop onze sociëteitsleden de stoelen aan de lange tafels bezetten  voor drankje en welgevulde schotel tot aan de afrekening: Guus en Walther bleken ook met Kiekenhoeve middenin de roos te hebben geschoten.                                            
De sociëteit was bijna compleet present: een overduidelijk teken dat Sociëteit Contact als vereniging springlevend is!                                                                                             

 Guus en Walther, bedankt voor jullie inzet en organisatie!

PC 13/4