Datum/Tijd
Datum - 13/04/2022
10:00 - 15:00
Locatie
Essenseweg 47
Walther Stroop en Guus van Dinther nodigen ons van harte uit om met hen samen een bezoek te brengen aan Laurierkwekerij Gova in Nispen.
Enkele feitjes vooraf: Met deze rondleiding bij Gova zijn wij te gast op een écht familiebedrijf.
Sinds 1931 wordt er in Nispen door de familie Goossens gekweekt en geteeld. Toen begon Charles Goossens senior met zijn kwekerij van groente en fruit. Hij was daarbij de eerste die op de Tilburgse veiling aardbeien aanvoerde in aluminium bakjes. Innovatie zat dus al vroeg in de genen van de ‘Goossens’. In 1967 zette zijn zoon Harry Goossens samen met echtgenote Nelly van Aert het bedrijf voort. Zij veranderden de zaak in een potplantenkwekerij van ficussen, dieffenbachia’s en Kentia palmen. Tevens werd er, onder leiding van Nelly, een groot tuincentrum opgebouwd. In 1979 startte men met de kweek van laurier. Deze activiteit breidde snel uit waarbij Harry betonblokken ontwikkelde zodat de planten in de zomer niet omwaaiden op de kweekvelden. Zoon Charl kwam in 1987 in het bedrijf; broer Jack sloot zich later aan. Sinds 1998 voeren zij samen de leiding in het bedrijf.
Gova anno nu is volledig gespecialiseerd in Laurus nobilis, waarmee er ook automatische snoeimachines en spuitmachines ontwikkeld zijn. De Laurus nobilis, of de Echte Laurier, is een veelzijdige plant die al duizenden jaren geroemd wordt om zijn karakteristieke eigenschappen. Van origine afkomstig uit Azië, kennen de meeste mensen hem vooral als dat mooie boompje bij de entree van een chique restaurant, of verpakt als gedroogd blad in de supermarkt. De laurier is echter zoveel meer. Het is ook een boom die in de geschiedenis van vele culturen een speciale plaats inneemt. Er zijn bijzondere verhalen over deze laurier te vertellen: ongetwijfeld krijgen wij die tijdens onze rondleiding te horen.
Het programma ziet er als volgt uit:
Om 10.00 uur worden wij in de kantine van Gova verwelkomd met koffie/thee en appeltaart. Deze wordt ons door de organisatie aangeboden.
Vanaf 10.30 uur leidt Charl Goossens (één van de eigenaren) ons rond over de kwekerij. Rond 12.00 uur zal onze gids zijn relaas afsluiten, waarna wij zoals altijd worden uitgenodigd voor een gezellige lunch.
Dit keer is ons adres het Restaurant Kiekenhoeve, Moerkantsebaan 54 in het Belgische Essen.
Op www.kiekenhoeve.be kan de lunchkaart worden geraadpleegd.
Goed om vooraf deze door te lezen en een keuze te maken uit de verschillende gerechten en drankjes. Guus en Walther willen tijdens de koffie bij Gova de bestelling opnemen om die vervolgens aan de keuken van Kiekenhoeve te melden.
Ongetwijfeld zorgt dat ervoor dat ieders bestelling tijdig klaar staat, waarna we samen nog uitgebreid kunnen lunchen en napraten over het programma van die ochtend (en nog zoveel meer).
Kosten lunch en drankjes in Restaurant Kiekenhoeve zijn voor eigen rekening.
Bevestigingen
Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.
Evenement gegevens
Wie gaan er nog meer mee:- John Lodewijk
- Frans van Engelen
- Gerard Backx
- Rien van Meel
- Adriaan Vlamings
- Walther Stroop
- Pierre Chamuleau
- Ad van der Heijden (Terh)
- Ad Smits
- Guus van Dinther
- Bert Assink
- Ad Vos
- Herman van Zeggeren
- Leo de Jaeger
- Piet Coppens
- Toos Tunderman
- Jan Legierse