COVRA

De kunst van het bewaren

 

Vindt u dat Ad van de Heijden (RSD) en Piet Coppens er wel erg stralend uitzien? Trek geen overhaaste conclusies uit de wetenschap dat beide heren naar COVRA zijn geweest. Ook foto’s waarop Piet staat te glimmen, bewijzen alleen maar dat hij heeft genoten van zijn verjaardag op 13 maart.  
De reden voor het ‘aura’ bij Ad en Piet: een gedeelde tevredenheid over de geslaagde activiteit in Nieuwdorp. Het bezoek aan COVRA bleek in alle opzichten de moeite waard!

Bij COVRA, de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval, wordt in speciale gebouwen voor ten minste honderd jaar radioactief afval opgeslagen. Daarmee spreken we niet over een lange termijnoplossing, want na zo’n eeuw blijkt de opslag nog steeds radioactief te zijn. Meer dan voldoende reden voor wetenschap en techniek om dit langlevende afval daarna via opslag in aardlagen nog duizenden jaren buiten de omgeving van de mens te houden.
Gids Eric van Leeuwen leidde op 13 maart ons gezelschap vaardig en welbespraakt door het speciaal voor Contact samengestelde programma. Na de vertoning van een bedrijfsfilm in 3-D en ruime informatie in de expositieruimte werd een bezoek gebracht aan het opslaggebouw voor laag- en middelradioactief afval. Tenslotte sloot de ruim twee uur durende excursie passend af  met een kijkje in het indrukwekkende opslaggebouw voor hoogradioactief afval.
Deelnemers was vooraf duidelijk gemaakt dat er gerekend moest worden op een flinke wandeling. Na afloop meldde de stappenteller dat er inderdaad meer dan twee kilometer over het terrein van COVRA was gelopen. Maar dat was die ochtend niet opgevallen en dat kwam mede door het interessante verhaal van gids Eric.
Ruim ná 12 uur stond het groepje sociëteitsleden buiten het kantoorgebouw van COVRA: elk voorzien van een tas vol PR-materialen en voldoende gesprekstof over Radium Girls, E/C ², isotopen en niet-ioniserende straling. Op weg naar het lunchadres De Berk  in Bergen op Zoom is er ongetwijfeld nog eens – nu met een zekere ‘deskundigheid’ – nagepraat over het bijzondere van een organisatie als COVRA en het interessante bezoek daaraan.
Voor deze dag hadden Piet en Ad een prima horecagelegenheid uitgezocht, een brasserie mooi gelegen tussen de bossen en aan het water. Een uitgelezen plek dus voor het opzetten van een boompje en dat nu in gezelschap van Contactleden die om uiteenlopende redenen niet voor een excursie naar Zeeland hadden gekozen.
Alvorens ieder zijn of haar menukeuze aan het bediende personeel kon doorgeven, vroeg Ad Vos als voorzitter aandacht voor de leden die deze dag niet aanwezig konden zijn. De revalidatie van Renée van Meel verloopt volgens planning, maar vraagt nog veel tijd, ook Anne Backx was geconfronteerd met problemen met haar gezondheid en daardoor niet aanwezig. Verder onderstreepte Ad opnieuw het belang van tijdige aanmelding bij activiteiten en meldde hij dat er vooralsnog was gekozen voor de ‘traditionele’ wijze van aanmelden (via de website dus).
Daarna werden de tafels bij De Berk gevuld met smakelijke gerechten en bijpassende drankjes, waarmee  de conclusie gerechtvaardigd is: de activiteit van 13 maart gaf alle deelnemers van zowel ochtend als middag heel wat interessante en gezellige elementen.
COVRA  spreekt over ‘de kunst van het bewaren’. Het verslag hier vol herinneringen aan een geslaagde dag onderstreept graag dat bewaren (en de wijze waarop) nuttig is!

PC 14-3-24