Te gast bij Groene Baretten en aan tafel bij De Heimolen
Een niet alledaags tafereel op woensdag 9 november. Een groep van ruim 30 dames en heren, in een leeftijdscategorie die door Fransen wordt geduid met ‘Le troisième âge’, op de appelplaats van de Roosendaalse Commandokazerne. Sommigen van de aangetreden senioren vertelden intussen graag over hun (meer of minder geslaagd) verblijf in het vaderlandse leger (in de vorige eeuw), terwijl anderen daarover zwegen omdat zij – om uiteenlopende redenen –de dienstplicht hadden overgeslagen. Wat de afzonderlijke groepsleden deze ochtend echter samenbond, vloeide voort uit het lidmaatschap van Sociëteit Contact of de uitnodiging van een verenigingslid om mee te gaan op rondtocht langs de historische collectie van het KCT.
De maandelijkse activiteit startte volgens goede traditie met een heerlijke kop koffie/thee en een daarbij gepresenteerd gebakje. Ja, ook een bijeenkomst van Contact kent zo haar vaste gebruiken! Daarna volgden enkele goed gevulde uren met twee gidsen die enthousiast de historische collectie toonden en becommentarieerden. Het arsenaal met militaire parafernalia aan de Commandobaan toont veel over de inzet van de speciale groep militairen die zich Commando’s mogen noemen. Getoonde uniformen en wapentuig van vroeger, maar ook producten die de huidige wapenindustrie voortbrengt, vertellen samen het verhaal van de commando’s van 1942 (het jaar van oprichting) tot nu.
Met de genoten rondleiding in woord en beeld had Adriaan genoeg ‘munitie’ weten te verzamelen om aan het einde de gidsen namens alle aanwezigen te bedanken voor hun verhaal waarbij hij die woorden onderstreepte met voor elk van de heren een goede fles wijn (die ongetwijfeld op ’n later moment door beiden soldaat zal worden gemaakt).
Hierna vertrok het gezelschap met sociëteitsleden naar Gasterij De Heimolen voor drankje en lunch. Het adres van deze dag presenteert zich met het motto ‘Je proeft waar het om draait’ waarbij niet alleen aan de plaatselijke molen, maar ongetwijfeld ook aan de namen van sommige gerechten is gedacht. Wat valt er in dit verband nog toe te voegen aan ‘Draai van de molen’, ‘Luiwerk’ en ‘Kneppel’. Voor menig verenigingslid was het een eerste kennismaking met dit horeca- adres en ongetwijfeld zal het door menigeen ook op een later moment worden aangedaan. (Daarvoor oogt het ruime terras te aantrekkelijk om zomaar – zonder bezoekje – aan voorbij te fietsen).
Wij mochten woensdag 9 november gedurende enkele uren genieten van de gastvrijheid, zowel bij elitetroepen die overal in de wereld worden ingezet als in een nieuw restaurant in de directe omgeving van Roosendaal.
De organisatoren van deze dag, Bert Assink en Leo de Jaeger hebben met deze activiteit vele leden van onze sociëteit ook nu weer een mooie dag bezorgd!
P.C. 9-11-2022