Zorg dichtbij als het kan, ver weg als het moet
“Niets is in beton gegoten” zou zo maar de slogan kunnen zijn die onze sociëteit uitstekend past! Deze gedachte komt direct boven bij de nabeschouwing van onze septemberactiviteit. Door onvoorziene omstandigheden moest het opgestelde rooster worden aangepast, maar dankzij wat verschuivingen en de bereidwilligheid om met elkaar mee te denken, kunnen we samen weer terugzien op een erg geslaagde dag.
Om precies 9.30 uur – terwijl ieder genoot van gebakje en koffie – verwelkomden Jan en Annie Legierse alle aanwezige sociëteitsleden in de aula van het Bravis ziekenhuis. De openingswoorden werden gevolgd door een korte uitleg van Ad Vos, waarna een unieke kennismaking met diverse aspecten van het Bravis ziekenhuis nu en straks volgde.
De vlotte presentatie “Ons ziekenhuis van morgen” die Fleur Suijkerbuijk lid van de regiegroep van Bravis in verzorgde, dwong bij menigeen bewondering af. Op kundige wijze wist zij de veranderingen van ziekenzorg in het algemeen en die van een “vernieuwende Bravis” in het bijzonder prima aan de man (en vrouw) te brengen. Bij kritische vragen reageerde zij adequaat en op de spaarzame momenten dat zij het antwoord schuldig bleef, verleende de feitenkennis van Ad Vos haar een passende uitweg. Voor zover het idee nog niet voldoende leefde bij alle aanwezigen, ook vandaag bleek dat in een sterk veranderende samenleving het Bravis ziekenhuis ernaar streeft zoveel als mogelijk te anticiperen op alle ontwikkelingen die dagelijks op ons afkomen. Logisch dat er in een medische omgeving als die van Bravis niet alleen gesproken wordt over patiëntenportaal, zorgverzekering, polikliniek en diagnostiek, maar ook begrippen als concurrentiepositie, e-health en verdienmodel vallen. Binnen het verhaal van Fleur Suijkerbuijk bleken al deze begrippen prima te combineren met de visie van Bravis dat je samen beter wordt en dat ziekenzorg van nu handelt vanuit het adagium Zorg dichtbij als het kan, ver weg als het moet.
Nadat Fleur een welverdiend applaus in ontvangst mocht nemen, was het de beurt aan Ad Vos. Voor deze gelegenheid had hij de groep aanwezigen in tweeën verdeeld, zodat daarmee ieder kennismaakte met het laboratorium Microvida als met het werk van de Cliëntenraad .
Na de uiteenzetting van Sylvia van Leest, bedrijfskundig manager Microvida, weten we nu dat sinds 1 juli 2017 laboratoria voor Microbiologie van het Bravis ziekenhuis, het Amphia ziekenhuis en ZorgSaam, hun krachten hebben gebundeld en verder zijn gegaan onder de naam Microvida. Deze laboratoriumorganisatie voor medische microbiologie van genoemde drie ziekenhuizen heeft haar kenniscentrum en laboratorium voor medische microbiologie en infectiepreventie op de eerste verdieping van het Roosendaals ziekenhuis. Hier werkt een team dagelijks intensief aan het vaststellen, behandelen en voorkomen van infecties. Dat betekent dan concreet dat menselijke materialen worden onderzocht op ziekmakende micro-organismen, zoals bacteriën, virussen, schimmels en parasieten en dat alles in een steriel laboratorium vol met – zeker voor het lekenoog – indrukwekkende apparatuur. Indrukwekkend was het ook om enige tijd op deze – voor velen van ons letterlijk onbekende gronden – te mogen rondlopen en in een deskundige uiteenzetting te horen hoe eerder afgenomen lichaamsmateriaal langs verschillende technische wijzen wordt gediagnostiseerd. In het laboratorium bleek opnieuw het unieke van ons bezoek! Terwijl de ene groep zich in het laboratorium vergaapte, werd de andere club door Ad Vos bijgepraat over het werk van de Cliëntenraad van Bravis. Vanuit zijn functie van voorzitter van de Cliëntenraad (CR) sprak hij over de CR als onmisbaar orgaan voortgekomen uit de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz). Met de gevraagde en ongevraagde adviezen aan de Raad van Bestuur streeft de CR – in woorden van Ad – ernaar aanjager te zijn voor de beste zorg. Dat deze taak alleen kan worden uitgevoerd met een groep kundige bestuurders en de bereidheid (veel) tijd in te ruimen voor regelmatig overleg, vergaderingen en bijeenkomsten moge duidelijk zijn. Met verve presenteerde Ad zijn betrokkenheid bij dit belangrijke adviesorgaan waarbij duidelijk werd dat ook in Bravis ziekenhuis alles gericht is op het streven zoveel mogelijk zorg te leveren vanuit de wensen en de behoeften van de patiënt.
Natuurlijk kwam binnen zijn betoog ook “Bulkenaar” als locatie voor het nieuwe ziekenhuis aan bod en plaatsten sommige sociëteitsleden daar op hun beurt kritische kanttekeningen bij waarbij gemakshalve ook nog de knellende stikstofregels werden meegenomen.
Zowel de uiteenzetting in het laboratorium als de presentatie van Ad Vos kreeg zoveel (verdiende) aandacht, dat menigeen bij dat alles haast het tweede programmadeel zou hebben vergeten. Er waren echter door Jan en Annie tafels gereserveerd in De Lodge en ongetwijfeld rekende de keukenbrigade daar op een hongerig gezelschap. Ook vandaag bleek dat deze horecagelegenheid kernwaarden als Aandacht en Gastvrijheid in de praktijk weet te brengen. De opgediende lunch was smakelijk en dat gecombineerd met vele en gezellige gesprekken: voldoende ingrediënten voor ’n mooi slot van ’n geslaagde dag.
Rest ons nog te melden dat aan het begin van de lunch het glas werd geheven op de jarige Adriaan Vlamings waarbij een gelegenheidskoor van Contact hem uit volle borst Nog heel veel gezonde jaren toezong (en dat is toch een passend slotakkoord bij ons bezoek aan een ziekenhuis). Natuurlijk moet bij dit alles ook nog worden gezegd dat voorzitter Vic mocht melden dat onze Sociëteit twee nieuwe leden rijker is: Guus van Dinther en Leon de Zwart.
Een welbestede dag met dank aan Jan en Annie Legierse (organisatie septemberactiviteit), Ad Vos voorzitter Cliëntenraad, Fleur Suijkerbuijk lid van de regiegroep “Ons ziekenhuis van morgen”, Sylvia van Leest bedrijfskundig manager Microvida en de gastvrijheid van het Bravis Ziekenhuis.
PC/11-09